Exota Olomouc 2016

09.10.2016 16:11

Exota 2016 určitě stála za návštěvu. Pavilon A, i když ne příliš nazdobený, byl nejzajímavější, protože se tu soustředila většina papoušků. Nejvíce nápadná byla ucelená kolekce arů, kdy se konečně objevili i ti hyacintoví. Bohužel byli všichni za poměrně hustým pletivem, takže návstěvníci viděli méně či více barevný flek ve tvaru papouška. O fotkách ani nemluvě.

Výstavní klece byly logicky rozčleněné, rody papoušků byly většinou sdruženy v jednom místě. Kromě arů tu bylo několik kakadů, z nichž nejzajímavější byl samozřejmě pár havraních, sešlo se tu několik arating, barnardi, amazoňané a amazónci, afričtí papoušci, pyrury a nektarožraví. A pár nepříliš nadšených nestorů kea. Jeden se znuděně válel po zemi, druhý nasupeně stepoval na bidle.

V Béčku to byla samá bodovačka a drtivou většinu tvořili kanáři. Z drobotiny tu bylo pár zeber a z dalších druhů většinou po 1-2 kusech. Prezentovaly se tu kluby Agapornisů, Guld a Papoušíčků. Dále se v bodovačkách krčili neofémy, korely a několik dalších druhů podobné velikosti. Byl tu zřetelný rozdíl mezi bodovanými jedinci a těmi, kteří byly na prodej. 

"Bažantí" pavilon se mi moc nelíbil rozmístěním klecí. Zvrchu do nich vidět nebylo a ohýbat se mi nechtělo, protože stejně by mě smetl dav. Takže pokud se bažant apod. nepohyboval ve předu, nebyl vidět. 

Skleník jsme celý neprocházeli, soustředili jsme se pouze na přidané vitríny s ptactvem. Kromě klasických astrildů tu byla slušná přehlídka tangar (včetně ceníku, který byl také velmi zajímavý). Kromě nich za zmínku rozhodně stojí vdovka a kruhoočko. Já je viděla poprvé naživo.

V posledním "Géčku" se to hemžilo plodožravými, kteří sice nejsou úplně mojí krevní skupinou, ale sbírka tu byla ipozantní. Kromě tukanů, kteří zabrali největší voliéru, tu bylo několik druhů arasarijů a moji oblíbení turakové.

Celkový dojem? Určitě se sem panu Sojkovi podařilo dostat slušnou sbírku nejrůznějších opeřenců. A nebylo to jenom takové sem tam něco, v každé části se daly objevit zajímavé kousky.